Web Analytics Made Easy - Statcounter

  تحریریه پارسینه - محمد مهدی حاتمی: لایحه بودجه سال ۱۴۰۰، هفته پیش از طرف دولت به مجلس تحویل داده شد تا بهارستان نشینان، ظرف ۱۰ روز در مورد کلیات آن تصمیم گیری کنند. با این همه، از همان ابتدای تحویل بودجه به مجلس و انتشار آن در رسانه ها، سیل انتقادات به مهم‌ترین سند مالی کشور در نخستین سال قرن پانزدهم خورشیدی بالا گرفت، تا آنجا که برخی نمایندگان پیشنهاد رد کلیات بودجه را مطرح کرده اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آیا اختلافات مجلس و دولت این بار هم بالا خواهد گرفت؟

اتفاقی نادر در صحن علنی   در روز تحویل بودجه به مجلس اتفاقی نادر رخ داد که از همان ابتدا، نشانه‌ای بود از مشکلی که احتمالاً در روز‌های آینده سر باز خواهد کرد: نه حسن روحانی و نه محمدباقر قالیباف، هیچ یک در جریان ارائه لایحه از سوی دولت به مجلس، در صحن خانه ملت حضور نداشتند.
این، اما در حالی بود که بازخورد لایحه بودجه حتی پیش از بررسی کامل آن در مجلس، از سوی نمایندگان مجلس چندان مثبت نبود. برخی از نمایندگان در شبکه‌های اجتماعی به انتقادات جدی از این لایحه پرداختند و برخی هم خواستار رد کلیات لایحه توسط مجلس شدند. در روز‌های اخیر، کار حتی به پاسخگویی رییس سازمان برنامه و بودجه و حتی شخص رییس جمهور هم رسید و آن‌ها به دفاع از انتقادات پرداختند.

نخستین بودجه قرن پانزدهم خورشیدی چه ویژگی‌هایی دارد؟
در این میان، اما بودجه سال آینده، به عنوان نخستین بودجه سالانه در پانزدهمین قرن هجری خورشیدی، ویژگی‌هایی دارد که آن را از بودجه‌های سال‌های گذشته متمایز می‌کند. نخست اینکه این بودجه، یکی از انبساطی‌ترین بودجه‌های سالانه پس از انقلاب است که از نظر عددی، حدود ۴۷ درصد در قیاس با بودجه سال ۱۳۹۹ افزایش داشته است.
علاوه بر این، بودجه سال ۱۴۰۰ با این فرض بی نهایت خوشبینانه طراحی شده که ایران می‌تواند روزانه حدود ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه، یعنی معادل صادرات نفت در سال ۱۳۹۶ و پیش از آغاز تحریم‌های یکجانبه آمریکا نفت صادر کند.
به این ترتیب، دولت پیش بینی کرده که در سال ۱۴۰۰، می‌تواند روزانه ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت به قیمت حدود ۴۰ دلار و با نرخ تسعیر ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان به فروش برساند و رقمی در حدود ۲۲۵ هزار میلیارد تومان درآمد نفتی داشته باشد.
روز ۱۵ آذرماه، اما محمدباقر نوبخت، رییس سازمان برنامه و بودجه و حمید پورمحمدی، معاون اقتصادی او در یک نشست خبری به برخی انتقادات در مورد بودجه پاسخ دادند که محور اصلی آن‌ها در مورد درآمد‌های نفتی دولت در سال آتی و سهم بزرگ این درآمد‌ها از بودجه بود.
به گفته نوبخت، دولت در سال آینده بازه‌ای بین یک میلیون تا ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه برای فروش روزانه نفت در نظر گرفته و چنانچه میزان واقعی فروش نفت به کف مقدار در نظر گرفته شده نزدیک باشد، مازاد منابع درآمدی از محل صادرات نفت راهی بودجه نمی‌شود و باید به منابع صندوق توسعه ملی اضافه شود.
در مقابل، اگر میزان واقعی فروش نفت به سقف پیش بینی دولت نزدیک نباشد، دولت قصد دارد این منابع را یا از پیش‌فروش نفت یا از طریق انتشار اوراق تامین کند. با این همه، در مورد فروش نفت از طریق انتشار اوراق هم تردید‌های جدی وجود دارد و تلاش دولت و مجلس برای طرحی مشابه، چند ماه پیش به در بسته خورد. به عبارت ساده، تضمینی وجود ندارد که طرحی که یک بار در مجاب کردن دست اندرکاران شکست خورده، بتواند دوباره آن‌ها را مجاب کند.
از دیگر سو، فروش نفت ایران در سال ۱۳۹۹، در بهترین حالت و به گفته رییس سازمان برنامه و بودجه کشور، حدود ۵۰ هزار میلیارد تومان بوده است. به این ترتیب، درآمد دولت از محل صادرات نفت در سال آینده بر اساس پیش بینی دولت بین ۴ تا ۵ برابر درآمد نفتی امسال خواهد بود و این به نظر بسیار دور از واقع می‌رسد.
دیگر ویژگی مهم بودجه سال آینده، استقراض حدود ۱۷۵ هزار میلیارد تومانی دولت است که به عنوان یکی از ردیف‌های منابع عمومی دولت در نظر گرفته شده است. استقراض دولت، اما در بیان فنی و در متن بودجه، با عنوان «واگذاری دارایی‌های مالی» آمده و در واقع به معنای انتشار اوراق بدهی است. به بیان ساده، دولت حدود ۱۷۵ هزار میلیارد تومان از درآمد‌های سال آینده خود را از طریق انتشار اوراق بدهی و در واقع بدهکار کردن دولت بعدی و بودجه‌های سالانه بعدی تامین خواهد کرد.
از آن سو، درآمد‌های مالیاتی که قرار بوده سهم آن‌ها سال به سال در بودجه‌های سالانه کشور افزایش داشته باشد، سهمی نه چندان پر رنگ از بودجه سال آتی خواهد داشت. بر این اساس، در بودجه سال ۱۴۰۰، حدود ۲۴۸ هزار میلیارد تومان درآمد مالیاتی در نظر گرفته شده و این در حالی است که میزان عددی این درآمد‌ها در مقایسه با بودجه سال ۱۳۹۹، حدود ۲۱ درصد رشد داشته است.
علاوه بر این، سهم بودجه عمرانی از بودجه عمومی دولت در سال ۱۴۰۰ در حالی تنها به حدود ۱۲.۳ درصد (در صورت عدم کسری بودجه) می‌رسد که دولت نخست حسن روحانی در فاصله سال‌های ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۶، سهمی کمتر از ۲۱ درصد برای بودجه‌های عمرانی در نظر نگرفته بود. در این میان، حتی سهم بودجه عمرانی از بودجه عمومی دولت در سال ۱۳۹۲ به حدود ۳۰.۶ درصد می‌رسید که بالاترین میزان برای این بخش در سرتاسر دهه ۱۳۹۰ بوده است.

چه انتقاداتی به بودجه سال ۱۴۰۰ وارد است؟
با توجه به آنچه که از بودجه سال ۱۴۰۰ مورد اشاره قرار گرفت، نخستین بودجه سالانه در قرن جدید خورشیدی با همان معضلاتی تدوین شده که دست کم چند دهه است نظام بودجه نویسی در ایران را تهدید کرده اند.
نفتی بودن، عدم وابستگی قابل توجه به درآمد‌های مالیاتی، ایجاد بدهی برای دولت‌های بعدی و البته سهم اندک بودجه عمرانی، همگی انتقاداتی هستند که به بودجه سال ۱۴۰۰ وارد هستند. فارغ از وضعیت شکننده اقتصادی کشور و درک دست اندرکاران بودجه نویسی کشور در این زمینه، اما می‌توان پرسید چرا همچنان همان اشتباهات گذشته در همان قالب‌های همیشگی در حال تکرار شدن هستند؟
در این میان، سید احسان خاندوزی، نایب رییس کمیسیون اقتصادی مجلس و از معدود نماینده‌هایی که دانش آموخته اقتصاد است و تحلیل‌های منطقی اقتصادی ارائه می‌دهد، در یک توئیت به نقد کلیات بودجه پرداخت و به رکورد‌هایی اشاره کرد که بودجه سال ۱۴۰۰ در مقایسه با بودجه سال ۱۳۹۹، موفق به شکستن آن‌ها شده است. این توئیت شاید خلاصه‌ای باشد از انتقادات احتمالی بهارستان نشینان به لایحه بودجه.
خاندوزی نوشته بود بودجه و مخارج عمومی دولت در سال ۱۴۰۰ در قیاس با بودجه ۱۳۹۹، ۴۵ درصد رشد داشته و این در حالی است که رشد فروش نفت یا اوراق نفتی هم معادل ۲۵۰ درصد بوده است.
همچنین، به گفته خاندوزی، سهم کسری تراز عملیاتی از لایحه بودجه حدود ۳۵ درصد است و این یعنی با حساب این نماینده مجلس، حدود ۳۵ درصد از بودجه دولت در سال آینده قطعاً محقق نخواهد شد، یا به عبارت دیگر، دولت سال آینده ۳۵ درصد کسری بودجه قطعی خواهد داشت.
از آن سو، به گفته خاندوزی، سهم مالیات از بودجه عمومی در سال ۱۴۰۰ معادل ۲۹ درصد خواهد بود که به ادعای این نماینده مجلس، «پایین‌ترین در دهه‌های اخیر» است. خاندوزی پیشنهاد داده بود مجلس کلیات لایحه بودجه را رد کند یا به عبارت ساده، یعنی مجلس کل لایحه را به دولت عودت بدهد. باید منتظر پایان مهلت ۱۰ روزه مجلس ماند و دید اختلافات مجلس و دولت که در جای دیگر بروز و ظهور کرده، در بررسی مهم‌ترین سند مالی کشور به کجا خواهد کشید.

منبع: پارسینه

کلیدواژه: بوجه بودجه ۱۴۰۰ مجلس دولت حسن روحانی محمدباقر قالیباف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۲۸۴۱۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مجلس با یارانه نان، دارو و شیرخشک موافقت کرد

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، ادامه رسیدگی به بخش دوم لایحه بودجه (جداول) سال ۱۴۰۳ که از روز گذشته در دستور کار مجلس قرار گرفته بود در دستورکار وکلای ملت در جلسه نوبت صبح امروز، سه‌شنبه، نیز قرار دارد.

آنگونه که تسنیم روایت کرده، وکلای‌ ملت پس از استماع نظرات موافقان و مخالفان با کلیات گزارش کمیسیون تلفیق در مورد جدول ۱۴ درباره هدفمندی یارانه‌ها از مجموع ۲۱۳ نماینده حاضر با ۱۵۶ رأی موافق، ۱۹ رأی مخالف و ۸ رأی ممتنع، موافقت کردند.

رحیم زارع سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه سال ۱۴۰۳ در این جلسه علنی در توضیح جزئیات بخش درآمدی جدول ۱۴ لایحه بودجه ۱۴۰۳ گفت: همان مبلغی که دولت در نظر گرفته بود کمیسیون تلفیق و صحن علنی آن را تأیید کردند که ۳۱۵همت برای یارانه نقدی و معیشتی در نظر گرفته شد، کار مهمی که مجلس انجام داد ۱۰ درصد به مستمری مددجویان کمیته امداد و بهزیستی اضافه کرد که در لایحه ۲۰ درصد بود و به ۳۰ درصد افزایش پیدا کرد.

وی افزود: ۴۲همت برای کمیته امداد، ۲۳همت برای بهزیستی، ۱۴۳همت برای یارانه نان و یارانه دارو و شیرخشک و ملزومات مصرفی برای وزارت بهداشت ۷۴ هزار و ۹۰۰ میلیارد در نظر گرفته شد.

سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه اضافه کرد: مواردی همچون هزینه سرمایه‌گذاری در شرکت ملی نفت و شرکت پخش و پالایش فرآورده‌های نفتی و همچنین شرکت گاز را مصوب کردیم و مبالغی را که دولت برای بحث واردات بنزین و گازوئیل نیاز داشت، تأمین کردیم که این موارد کلیات جدول ۱۴ است که آنچه دولت در لایحه گنجانده بود در کمیسیون تلفیق نیز به تصویب رسید.

در ادامه جلسه حاجی‌بابایی رئیس کمیسیون تلفیق بودجه در توضیح جزئیات جدول ۱۴، گفت: هدفمندی یارانه‌ها حدود ۷۵۸همت در بخش درآمدها و ۷۵۸همت نیز در بخش هزینه‌ها است به‌دلیل اینکه توازن این جدول به هم نخورد ریالی در آن کم و زیاد نشده است حتی ریالی از هزینه‌های نفت نیز کم نشده است. قرار بود دولت ۶۳همت از محل فروش مشتقات به دست آورد که حذف شده است این ۶۳همت از طریق مدیریت منابع صورت می‌پذیرد بنابراین این جدول بدون هیچ تغییری ۱۰۰درصدی نظر دولت است. هرگونه تغییر در این جدول موجب تغییرات کلی می‌شود. در بحث صیادان و ملوانان نیز باید اصلاح شود، صیادان را نیز به آن اضافه می‌کنیم.

همچنین داوود منظور رئیس سازمان برنامه و بودجه که در جلسه علنی حضور دارد درباره جدول ۱۴ یادآور شد: این جدول مربوط به هدفمندی یارانه‌ها است، سعی شده است با توجه به منابع و محدودیت‌ها تنظیم شود تا هدفمندی یارانه‌ها محقق شود، ۲ موضوع در آن مورد بررسی قرار گرفت؛ یکی کالابرگ‌ها که از محل سایر درآمدها باید تعیین می‌شد همچنین در خصوص عنوان صرفه‌جویی انرژی که در این جدول آورده شده است، این عنوان با نظر کمیسیون تلفیق تبدیل به درآمدها شده است که مورد قبول دولت نیست. پیشنهاد می‌شود همان سایر درآمدها عنوان شود از طرفی کالابرگ‌ها باید به‌صورت نقدی و در جدول جداگانه‌ای مطرح شود.

۲۷۲۱۸

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901361

دیگر خبرها

  • وابستگی صندوق‌های بازنشستگی به بودجه دولت ناشی از چیست؟
  • قدرت چانه‌زنی؛ عامل اصلی تخصیص بودجه
  • وزارت بهداشت تا پایان اردیبهشت باید حساب‌های بانکی خود را مسدود کند
  • ایجاد حساب واحد خزانه باعث افزایش شفافیت مالی می‌شود
  • عضو انجمن اقتصاددان ایران: سنگینی بار عدم پرداخت بدهی گازی پتروشیمی‌ها بر دوش مردم است
  • عضو انجمن اقتصاددان ایران: سنگینی بار عدم پرداخت بدهی گازی پتروشیمی ها بر دوش مردم عادی است
  • افزایش حدود ۱۴۰۰ تایی اتوبوس های پایتخت در ۳۲ ماه اخیر
  • تصمیم نهایی مجلس درباره یارانه‌ ها در سال ۱۴۰۳
  •  افزایش حدود ۱۴۰۰ تایی اتوبوس‌های پایتخت در ۳۲ ماه اخیر/ ۲۵ میلیون یورو به نفع ایران عمل کردیم
  • مجلس با یارانه نان، دارو و شیرخشک موافقت کرد